Familie-opstelling & organisatie-opstelling

Bepaal jouw plek en rol in het grotere geheel

Heel veel frustraties en problemen in het leven hebben te maken met de verhoudingen tussen mensen. Verwarring, verdriet en vraagtekens ontstaan doordat verwachtingen en rolpatronen niet overeen komen. Een familie-opstelling of organisatie-opstelling helpen je om jouw positie in relaties en verhoudingen weer duidelijk te krijgen.

Wat is jouw plek ten opzichte van andere mensen binnen je familie of werkkring? Door je te realiseren wat de verwachtingen van anderen zijn over jouw rol in het geheel – en andersom – kun je soms heel eenvoudig frustraties en problemen het hoofd bieden.

De familie-opstelling maakt duidelijk wie jij kan en mag zijn binnen de familie

Stel jezelf eens de volgende vragen

  • In welke verhouding sta ik tot andere mensen?
  • Wat verwachten andere mensen binnen mijn familie of op mijn werk van de rol die ik speel? Wat verwacht ik daar zelf van?
  • Hoe geef ik mijn rol invulling?
  • Waarin verschillen de verwachtingen en invulling van elkaar?
  • Past mijn invulling bij de positie die ik inneem?

Wat is een familie-opstelling?

Een kind dat ouderlijke taken op zich neemt omdat één van de ouders is overleden. Of verstoorde verhoudingen binnen de familie door diepgewortelde, langdurige conflicten. Het zijn zomaar twee voorbeelden van zaken die de natuurlijke verhoudingen binnen gezinnen en families verstoren. Verstoring van deze orde kan bij alle leden van gezin of familie effect hebben op

  • gevoelens
  • handelen
  • gezondheid
  • welzijn

Oorzaken en gevolgen van deze verstoringen zijn voor heel veel mensen onduidelijk. Een familie-opstelling maakt deze verborgen dynamiek zichtbaar. Dit maakt duidelijk wie jij werkelijk mag en kan zijn. Maar ook wat je van andere familieleden mag verwachten. En welk oud zeer er zit. De familie-opstelling leidt vaak tot opzienbarende, tastbare ontdekkingen over hoe het familiesysteem werkt. De ervaring leert: duidelijkheid leidt tot vergeven en vergeten, tot rust in het systeem en daarmee tot rust in jezelf.

Wat is een organisatie-opstelling?

Inzicht in je positie, valkuilen, dilemma’s en keuzes op je werk helpen je beter functioneren. Een heldere blik op jouw plek binnen de organisatie kan de invulling van je werk ingrijpend veranderen. Misschien maakt het je werk veel leuker. Of misschien kom je erachter dat je werk je eigenlijk geen voldoening geeft. Een organisatie-opstelling geeft je verrassende inzichten. Dit leert je om zelfbewust je (werk-)plek kiezen.